Wat is een SAP Transactie of T-Code?

Een SAP Transactie of T-code, is een code die gebruikt kan worden om een functie of programma in SAP snel op te roepen en uit te voeren zonder dat je daarbij door de folderstructuur van het SAP Menu hoeft te navigeren. Door deze code in het commando veld in te typen, zal deze navigatie en uitvoering in één stap worden uitgevoerd. Dit scheelt dus een hoop klikken met de muis, waarbij de gebuiker ook vaak moet zoeken naar de juiste locatie van de transactie. Uiteraard zal de gebruiker de transactiecode wel moeten kennen en vervolgens ook onthouden. Een andere manier van navigeren is door de transactie in de favorieten van je SAP Menu te plaatsen. Op die manier hoef je de transactiecode of exacte locatie van de transactie in het SAP Menu niet te onthouden. Het is voor iedereen persoonlijk welke manier van navigeren het fijnst werkt.

T-CodesVerschillende manieren om een Transactie te starten

Hoe je het ook bekijkt: het is voor geen enkele individu mogelijk om alle transactie codes te onthouden want dit kunnen er zeker 146.860 zijn getuige het onderstaande voorbeeld! Nu zijn dit wel alle transacties uit een IDES systeem en kan dat voor elk SAP systeem verschillen, maar toch: het zijn er veel!

T-Codes

In de dagelijkse operatie zullen de meeste gebruikers 'slechts' gebruik maken van een hand vol Transacties of T-Codes. Als dit er 20-25 betreft, dan kun je handig gebruik maken van de Favorites optie. Als het er meer zijn, dan wordt ook de Favorites optie weer onoverzichtelijk doordat de lijst heel lang wordt. Op internet zijn diverse sheets te vinden die een overzicht geven van veel gebruikte T-codes per module. Een voorbeeld van zo'n sheet zie je hieronder. Vanwege het copyright kun je deze echter niet vergoten, maar met een beetje speurwerk kun je dergelijke sheets zo vinden op internet.

T-Codes