SAP Systeemlandschap en Architectuur

SAP Systeemlandschap

Het SAP Systeemlandschap wordt gedefinieerd als een rangschikking van SAP-servers. Idealiter bestaat er in een SAP omgeving een landschap met drie systemen. Een Systeemlandschap bestaat idealiter uit een Ontwikkel Server (DEV), Quality Assurance of Test server (QAS), een Pre-Productie server (PRE-PROD) en een Productie server (PROD). Dit staat ook wel bekend als OTAP (Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie), waarbij Quality hetzelfde is als Test en Acceptatie hetzelfde als Pre-Productie. Waar het op neer komt is dat in ABAP (Advanced Business Application Programming) ontwikkelde stukjes software in vier stappen worden, gecontroleerd wordt geïmplementeerd op het productieve SAP systeem, zonder dat ontwikkelaars elkaar in de weg zitten of dat er productieve systemen omvallen. In sommige gevallen kan er ook een 'sandbox' server voor de development server worden geplaatst om een project op te starten en een beginconfiguratie van het systeem op te zetten.

OTAP
SAP Systeemlandschap

SAP 3-Laag Architectuur

De 3-laag Architectuur is hoe SAP haar dataverwerking technisch heeft ingericht. In tegenstelling tot het SAP Systeemlandschap hierboven, kan deze 3-laag architectuur met de tijd veranderen.

3 Tier Architecture3-Laag Architectuur