Preventief onderhoud

Storingspreventie

Een operatie zonder verstoringen

Equipment Storingspreventie

We zijn allemaal bekend met preventief en reactief onderhoud. Sommigen van ons zijn misschien zelfs geïnteresseerd in predictief onderhoud, dat probeert te voorspellen wanneer een equipment in de toekomst gaat uitvallen. Deze voorspelling is gebaseerd op grote hoeveelheden gegevens die door o.a. sensoren worden verzameld. Dit wetenschappelijke domein is nog in ontwikkeling en de meeste bedrijven zijn, begrijpelijkerwijs, terughoudend om hun onderhoudsplannen te baseren op enige vorm van onzekerheid.

Dichterbij dan het monitoren van de conditie van een technisch verslechterend equipment en het versturen van vroegtijdige signalen, kunnen we momenteel niet komen als het gaat om voorspellen van toekomstige storingen. Bij Incentro noemen we dit "Equipment Storingspreventie". 

Conditiebewaking is geen nieuw concept; productie-installaties en opslagterminals gebruiken al geruime tijd sensoren in hun productieprocessen. Sensoren detecteren ongewenste trillingen, abnormale temperatuursveranderingen, lekkages of andere signalen die alarmerend zijn maar nog niet tot een daadwerkelijke uitval leiden. Deze situaties vereisen de interventie van uw onderhoudsteam, maar bleven in het verleden onopgemerkt.

Uitdagingen bij de implementatie van deze technologie:

  • Het verzamelen van gegevens van sensoren die geïnstalleerd zijn op apparatuur in afgelegen gebieden zonder Wi-Fi-bereik of energiebron;
  • Sensoren die vaak geïnstalleerd zijn in ATEX-zones (Atmosphere Explosible);
  • Eenvoudig en kostenefficiënt uitrusten van oude equipments met nieuwe sensoren;
  • Analyse van signalen en omzetting in concrete acties door onderhoudsmonteurs.
Long Range Wide Area Network

LoRaWAN voor optimale bewaking

Zou het niet geweldig zijn als uw onderhoudsteam volledig automatisch op de hoogte wordt gebracht van storingen met behulp van uw bestaande ERP-software, zoals SAP of Infor LN? Dit is nu al mogelijk door de integratie van een Packaged OutSystems Solution for SAP, het Mobile Plant Maintenance Platform, met LoRa en LoRaWAN technologie. Deze techniek zorgt voor een storingsvrij functioneren van equipments.


LoRaWAN of Long Range Wide Area Network is ontworpen om apparaten met een laag vermogen in staat te stellen te communiceren met toepassingen met een internetverbinding via langeafstands draadloze verbindingen, zonder dat er een 4G- of Wi-Fi-netwerk nodig is. Het batterijverbruik is laag, het bereik groot en de benodigde bandbreedte beperkt. Met andere woorden: perfect geschikt voor het internet der dingen en gebruik in omgevingen met explosieve atmosferen (ATEX).

Internet der Dingen
LoRa is bedoeld voor equipments die niet voortdurend internetverbinding hebben, maar die af en toe wel gegevens moeten doorgeven. Het maakt gebruik van een radiofrequenties zoals 868 MHz in Europa of 915 MHz in Australië en Noord-Amerika. LoRa maakt langeafstands transmissies tot 10 km of meer met een laag stroomverbruik mogelijk. Deze kunnen worden gevoed door twee penlight batterijen die tot 5 jaar stroom leveren. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om deze te vervangen door een hoog rendement zonnecel, geoptimaliseerd voor een lage lichtabsorptie. Equipments uitgerust met LoRa hebben geolocalisatie mogelijkheden die gebruikt worden voor het triangulatie van posities.


De architectuur van LoRa bestaat uit poorten, netwerkservers en applicatieservers. Radiofrequentie identificatiechips (RFID) worden gebruikt om een ‘Spread spectrum’ te verzenden. Spread spectrum is een vorm van draadloze communicatie waarbij de energie van het uitgezonden signaal bewust wordt verspreid over een bepaald frequentiedomein. Deze signalen hebben een veel grotere bandbreedte dan de informatie die ze bevatten, waardoor een luidruchtig signaal ontstaat dat moeilijk te detecteren of te onderscheppen is. Bovendien is het moeilijk om een spread spectrum signaal te verstoren met een ander signaal. Door deze eigenschappen is spread spectrum ideaal voor toepassingen en omgevingen waar een hoge betrouwbaarheid van het signaal vereist is.

Gebruik op bestaande equipments

Op productielocaties wordt veel geïnstalleerde apparatuur, zoals bijvoorbeeld kleppen, met de hand bediend. Ze moeten regelmatig worden gecontroleerd. Digitalisering kan dit proces vergemakkelijken. Het monitoren van deze kleppen voorkomt lekkage en/of vervuiling, waardoor de veiligheid beter onder controle is. De communicatie van de klepsensoren via een LoRaWAN - IoT-netwerk zorgt ervoor dat de IT-veiligheid optimaal is en de totale kosten worden geminimaliseerd.


Betrouwbaarheid is erg belangrijk bij het implementeren van nieuwe technologieën. Daarom zijn klepsensoren speciaal ontworpen om alleen het essentiële te communiceren: open of gesloten. De sensoren kunnen eenvoudig op bestaande kleppen worden gemonteerd en snel in gebruik genomen worden.

Signaal naar actie

Nu we bestaande equipments hebben voorzien van sensoren met LoRa en LoRaWAN datatransport technologie, moeten we ons nog steeds richten op de data-interpretatie en het nemen van maatregelen wanneer dat nodig is. Dit is waar Incentro een rol speelt. Het Incentro SAP Plant Maintenance Platform kan naadloos integreren met elk ‘System of Records’. Het kan automatisch meldingen maken in uw bedrijfssoftware, op basis van uw eigen specifieke business rules. Op die manier kunt u voorkomen dat equipments uitvallen.  


Wilt u meer weten, klik op de onderstaande knop om direct een demo in te plannen.