Wat is criticality ranking en wat kun je ermee?
In deze korte blog leg ik uit hoe je met behulp van SAP PM de aanwezige assets kunt voorzien van een Criticality Ranking. Hiervoor is een standaard veld aanwezig in de Functieplaats en equipment master data van SAP PM. Helaas is dit niet bekend bij veel organisaties.
Met een criticality ranking geef je aan hoe kritisch een bepaalde asset is voor het bedrijf. Er kunnen bijvoorbeeld 3 rankings zijn:
- A = zeer kritisch / safety critical;
- B = medium kritisch;
- C = laag-kritisch.
Als een A kritische asset uitvalt heeft dat bijvoorbeeld grote gevolgen voor de operatie, terwijl een C kritische asset best mag falen omdat dit vrijwel geen impact heeft. Zodra er per asset een criticality ranking is aangebracht, heeft dit tal van voordelen. Bijvoorbeeld dat Onderhoudsaanvragen en Meldingen beter geprioriteerd kunnen worden. Ook analyses en de besluitvorming op het gebied van reliability improvement initiatieven kan hierdoor sneller plaatsvinden.
Elk bedrijf zal allereerst zijn eigen criticality ranking beleid moeten vastleggen om vervolgens te kunnen bepalen welke assets hoog kritisch, medium kritisch en laag kritisch zijn. Zodra het beleid bekend is kan begonnen worden met het vastleggen van de criticality per asset in SAP PM.
Waar kan de criticality het beste in SAP PM worden vastgelegd?
In de master data van elke SAP Functieplaats en SAP equipment zit het veld ABC-teken (in het engels ABC-indicator). Dit is het veruit het meest geschikte veld in SAP PM voor het vastleggen van de criticality van de asset.
Dit veld kan handmatig per Functieplaats en equipment worden ingevuld, maar het is ook mogelijk om met specifieke SAP transacties het veld in één keer te vullen op meerdere Functieplaatsen en equipments tegelijkertijd.
Onderstaand een screenshot van een Functieplaats met daarin het standaard veld ABC-indicator.
Heb je hulp nodig bij het inrichten van de Criticality Ranking in SAP PM? Contact Incentro