Stuklijst

Stuklijst (Bill of Materials)

Definitie

Een "Stuklijst" (Bill of Materials of BOM) is een uitgebreide lijst van grondstoffen, componenten en instructies die nodig zijn om een product of dienst te construeren, te vervaardigen of te repareren. Een stuklijst heeft meestal een hiërarchisch formaat, waarbij het hoogste niveau het eindproduct weergeeft en het onderste niveau de afzonderlijke componenten en materialen.

Het opstellen van een nauwkeurige stuklijst is van vitaal belang omdat het ervoor zorgt dat onderdelen beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn. Het zorgt er voor dat het assemblageproces zo efficiënt mogelijk verloopt. Als de stuklijst niet nauwkeurig is, kan dit tot gevolg hebben dat de productie wordt stopgezet, waardoor de bedrijfskosten stijgen, omdat er tijd nodig is om ontbrekende onderdelen te vinden, een andere productie order op te starten, of totdat het juiste assemblageproces is vastgesteld.

De verschillende soorten stuklijsten zijn afhankelijk van het soort project en de bedrijfsbehoeften. Veel voorkomende gebieden die gebruik maken van stuklijsten zijn engineering, ontwerp, operations, productie, en nog veel meer. Een productie-stuklijst is essentieel bij het ontwerpen van enterprise resource planning (ERP)-systemen en materiaalbehoefteplanning (MRP). Informatie dat in een stuklijst is opgenomen zijn het onderdeelnummer, de onderdeelnaam, de hoeveelheid, de meeteenheid, assemblageverwijzingen, de methode van onderdelenconstructie en aanvullende notities.

De engineering stuklijst wordt vaak opgesteld door ingenieurs op basis van een computer-aided design (CAD) tekening. Voor een afgewerkt product kan er meer dan één engineering stuklijst worden aangemaakt. Dit is een onderdeel van product lifecycle management.

Een productie stuklijst  omvat alle assemblages en onderdelen die nodig zijn om een afgewerkt product te maken dat klaar is om verzonden te worden. Hij omvat ook de verpakkingsmaterialen die nodig zijn om het product naar de klant te sturen. Het bevat de processen die op het product moeten worden uitgevoerd voordat het kan worden voltooid en slaat alle informatie op die nodig is voor productieactiviteiten.

Structuur

Tenzij uw product slechts uit een paar onderdelen bestaat, zullen waarschijnlijk explosies en implosies moeten worden opgenomen in de stuklijst. Explosies zijn nodig om ingenieurs of fabrikanten te helpen bij de productievan een sub-assemblage. Implosies daarentegen laten een ingenieur of fabrikant toe om te zien in welke componenten of assemblages een specifiek onderdeel wordt gebruikt. Dit kan u ook helpen om te bepalen welke onderdelen gekoppeld zijn aan onderdelen met een verhoogd risico.

Relevante SAP transactie codes

  • IB11, IB12, IB13 & IH12 Aanmaken, aanpassen, weergeven & technische structuur weergeven van Functieplaats BOM's
    (SAP Menu > Logistics > Plant Maintenance > Management of Technical Objects > Bill of Material > Functional Location BOM > ... )
  • IB01, IB02, IB03 & IH04 - Aanmaken, aanpassen, weergeven & technische structuur weergeven van Equipment BOM's
    (SAP Menu > Logistics > Plant Maintenance > Management of Technical Objects > Bill of Material > Equipment BOM > ... )
  • CS01, CS02, CS03 & IH05 - Aanmaken, aanpassen, weergeven & technische structuur weergeven van Materials BOM's
    (SAP Menu > Logistics > Plant Maintenance > Management of Technical Objects > Bill of Material > Material BOM > ... )